8 υπερτροφές που είναι οικονομικές και συστήνουν οι διαιτολόγοι

mesaralive.gr  10 November, 2015 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
8 υπερτροφές που είναι οικονομικές και συστήνουν οι διαιτολόγοι

Φωτο: Shape.gr

Η υγιεινή διατροφή είναι το απόλυτο παράδοξο: είναι εξαιρετική για το σώμα σου και καταστροφική για τον τραπεζικό σου λογαριασμό. Τα καλά νέα: Βρήκαμε τα super foods που σου κάνουν καλό και είναι εξαιρετικά οικονομικά.

Το Τεφ ο νέος it  σπόρος:

Μετά την κινόα, το τεφ είναι ο νέος it σπόρος. Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Lori Kenyon Farley, οι περισσότερες καινούργιες σούπερ τροφές μας είναι σχετικά άγνωστε.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τροφές που χρησιμοποιούν άνθρωποι σε άλλες περιοχές του πλανήτη εδώ και αιώνες, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ή χρησιμοποιούνται από θεραπευτές όταν χρειάζονται ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Η Farley θεωρεί το τεφ ένα σούπερ αρχαίο σπόρο που μπορείς να προσθέσεις στον κατάλογο του σούπερ μάρκετ (θα το βρεις κυρίως σε μορφή αλευριού) και είναι πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο. Συχνά φθηνότερο από τη μοδάτη κινόα, το τεφ είναι επίσης χωρίς γλουτένη.

Όπως και η κινόα, είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και περιέχει οχτώ βασικά αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για να αναπτύσσεται και να διορθώνει τυχόν προβλήματα.

Οι υπόλοιπες 7 υπερτροφές που είναι οικονομικές.

Μπρόκολο

Αν ψάχνεις άλλη μία καλή δικαιολογία για να μη φας το μπρόκολό σου, προχώρα γρήγορα παρακάτω. Το μπρόκολο μπορεί να είναι ένα λαχανικό που δεν το λατρεύουν όλοι, είναι όμως ταυτόχρονα ο βασιλιάς της γλυκοραφανίνης, ενός αντιοξειδωτικού που υποστηρίζει τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού σου, εξηγεί η διαιτολόγος Tori Holthaus. Για να γλιτώσεις χρήματα, αγόρασε καταψυγμένο που θα το διατηρήσεις στην κατάψυξή σου χωρίς να χαλάσει.

Πρόσθετο όφελος; Τα λαχανικά που πρόκειται να καταψυχθούν μαζεύονται συνήθως την καλύτερη στιγμή τους και έτσι κλειδώνουν μέσα τους όλα τα θρεπτικά συστατικά.Αν δεν αντέχεις με τίποτε το μπρόκολο, η Holthaus έχει την ιδέα να αναμίξεις τα μπουκετάκια με τα φύλλα του μπρόκολου – που συνήθως τα πετάμε. Μόλις μία μερίδα περιέχει όλη την ΣΗΠ βιταμίνης C για ενήλικες και το ίδιο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα.

Ρεβύθια

Τα ρεβύθια μπαίνουν άνετα στην κατηγορία των σούπερ τροφών, όχι μόνο χάρη στο υψηλό διατροφικό τους προφίλ, αλλά επειδή μπορείς να τα φας και σαν συνοδευτικό χούμους με λαχανικά. Το χούμους, εξηγεί η διαιτολόγος Amy Gorin, γίνεται από ρεβύθια, τα οποία είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.Συμβάλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και σε κρατούν χορτάτη και ικανοποιημένη για ώρες. Τέλος, περιέχουν πρωτεΐνες που σε γεμίζουν ενέργεια. Ο συνδυασμός των συστατικών του –χαμηλά λιπαρά, πολλή πρωτεΐνη και φυτικές ίνες- σημαίνει πως προστατεύει την υγεία του καρδιαγγειακού σου συστήματος.

Αγγούρι

Τα βρίσκεις όλο το χρόνο στα σούπερ μάρκετ, και πρόκειται για μια σούπερ τροφή που δεν αξιολογούμε όσο θα έπρεπε. Το αγγούρι κερδίζει όμως τον τίτλο της υπερτραφής χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φώσφορο, που η δρ Leslie Renee Townsend, οδοντίατρος, αποκαλεί ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου.

Μπορείς να μασουλάς στικς αγγουριού, να το βάζεις στις σαλάτες, να το μαρινάρεις με μια απλή βιενγκρέτ.

 Γιαούρτι

Πλούσιο σε γεύση, ασβέστιο και προβιοτικά, το γιαούρτι είναι μια οικονομική σούπερ τροφή.Το γιαούρτι σε βοηθά να διατηρείς σε υγιή ισορροπία τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία συμβάλουν στη συνολική σου υγεία: ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου, συμμετέχουν στην παραγωγή των βιταμινών, ανάμεσά τους βιταμίνες Κ, Β12, Β5 και βιοτίνη, και εμποδίζουν τα φλεγμονώδη κύτταρα να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, εξηγεί ο γαστρεντερολόγος δρ Roshini Ra.

 Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αν νιώθεις αναγκασμένη να αγοράζεις τα πιο ακριβά και δυσεύρετα λαχανικά για να κάνεις καλό στην υγεία σου, ώρα να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός.Το ότι οι υγιεινές τροφές πρέπει να είναι ακριβές είναι, όπως επισημαίνει η δρ Townsend, μια συνηθισμένη παρανόηση. Κάποιες από τις πιο φτηνές –και πιο θρεπτικές- υπερτροφές σε περιμένουν στο μανάβικο της γειτονιάς σου.Είναι ώρα να αποδεχτείς πως οι δύο νέοι κολλητοί σου θα πρέπει να είναι το σπανάκι και το kale.

 Για το σπανάκι, η δρ Townsend συστήνει:Προσπάθησε να γίνεις δημιουργική με αυτό το κλασικό λαχανικό – ανάμιξέ το σε ζυμαρικά και πιάτα με ρύζι, σε stir-fry, ακόμη και σε σούπες. Το λαχανικό αυτό είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, το οποίο προωθεί την υγεία της γλώσσας και των μυών σου, ενώ περιέχει και μια σημαντική δόση από πολλές ακόμη πολύτιμες βιταμίνες. Και προσθέτει για το kale, αυτό το φυλλώδες λαχανικό περιλαμβάνει μια σημαντική ποσότητα απορροφήσιμου ασβεστίου, απαραίτητου για υγιή δόντια και οστά. Πρόσθεσε kale σε πράσινες σαλάτες ή απόλαυσέ το σοταρισμένο μαζί με λίγη πανσέτα και σκόρδο.

 Βρώμη

Εντάξει, αυτό είναι εύκολο. Πιθανότατα έχεις ένα κουτί βρώμης σε κάποιο από τα ντουλάπια της κουζίνας σου αυτή τη στιγμή. Η βρώμη είναι μεν ένα εξαιρετικό πρωινό που αποτελεί εξαιρετική πηγή λιπιδίων, βιταμινών και μετάλλων, επιπλέον είναι μια πολύ φθηνή σούπερ τροφή.

Η βρώμη είναι μια σούπερ τροφή που μπορούν όλοι να αγοράσουν! Προτίμησε τις μεγάλες συσκευασίες αντί για μικρότερα πακέτα για να σου έρθει πιο οικονομικά. Η βρώμη περιέχει φυτικές ίνες που σε κρατούν για περισσότερες ώρες χορτάτη, βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού σου και συμβάλουν για μια υγιή καρδιά τονίζει η Holthaus.

 Φρούτα εποχής

Όπως θα έχεις παρατηρήσει μέχρι τώρα, λαχανικά και φρούτα που είναι εκτός εποχής είναι πάντα πιο ακριβά και δυσεύρετα.

Πέρα όμως από τα χρήματα, τα φρούτα εποχής είναι ξεκάθαρα μια καλύτερη επιλογή. Τα φρούτα εποχής εξηγεί ο personal training Billy Polson, είναι οικονομικά και έχουν κοπεί την καλύτερη στιγμή τους οπότε κάνουν καλό και στην τσέπη και την υγεία σου.

Πηγή: Shape.gr

 

mesaralive.gr  10 November, 2015 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα